Diamanter Sliping (Cut)
For grunn
En for grunn diamant gjør at lyset ikke gjenspeiles i samme utstrekning som det burde. Dette gjør at diamanten mister en del av lusteren sin.Ideal
En ideelt slipt Diamant reflekterer lyset med minimale tap, noe som maksimerer lusteren til diamanten.For dyp
En for dypt slipt diamant gjør at lyset reflekteres til sidene, noe som gir diamanten et mørkt og dempet inntrykk.Mange gemmologer anser at slipingen på diamanten er det viktigste når man verdsetter den. Grunnen til dette er at en diamant som har høy fargeløshet og bra renhet gir et dårligere inntrykk om den har en dårlig sliping. En bra sliping bruker diamantens brytningsindeks og dispersjon (dispersjon er steinens evne til å bryte opp det lyset som gjenspeiles i farger) bedre enn en dårlig slipt stein.
Når man bedømmer en diamants sliping så tar man imidlertid hensyn til flere ting enn dybde og bredde. I dag anvendes datamaskiner og sofistikert programvare for å måle lusteren til en diamant.
Briljantsliping
Den vanligste formen for sliping heter briljantsliping. Slipingen har 57 fasetter, 33 fasetter på overdelen (kronen) og 24 fasetter på underdelen (paviljongen). Det hender at man sliper spissen (kuletten) plant og man sier da at briljanten har 58 fasetter. Idealet for proporsjonene av diamanten har forandret seg gjennom årene, men uansett forhold så anses briljantslipingen imidlertid å framheve diamantens spesielle optiske egenskaper slik som brillians og lysspredning best mulig. Det finnes flere varianter av briljantslipingen, blant annet navette-, dråpe- og ovalsliping.En diamants anatomi
A) Diameter: Diamantens diameter måles fra side til side ved rondisten.
B) Bord: Bordet er diamantens største fasett.
C) Krona: Den øvre delen av diamanten kalles krone. Den strekker seg fra rondisten til bordet.
D) Rondist: Rondisten er en smal kant som skiller kronen fra paviljongen. Den bør ha en jevn kurve. At steinen skal være rund kan virka som en selvfølge, men sliperen ønsker samtidig å få ut så mye slipt stein som mulig fra råmaterialet.
E) Paviljong: Paviljongen er underdelen av diamanten. Den strekker seg fra rondisten til kuletten.
F) Kulett: Kuletten er den lille fasetten ved basen til en briljant. Ved en god sliping er ikke kuletten synlig for det blåtte øyet.
G) Dybde: Dybden til en diamant måles fra kulett til bord.
B) Bord: Bordet er diamantens største fasett.
C) Krona: Den øvre delen av diamanten kalles krone. Den strekker seg fra rondisten til bordet.
D) Rondist: Rondisten er en smal kant som skiller kronen fra paviljongen. Den bør ha en jevn kurve. At steinen skal være rund kan virka som en selvfølge, men sliperen ønsker samtidig å få ut så mye slipt stein som mulig fra råmaterialet.
E) Paviljong: Paviljongen er underdelen av diamanten. Den strekker seg fra rondisten til kuletten.
F) Kulett: Kuletten er den lille fasetten ved basen til en briljant. Ved en god sliping er ikke kuletten synlig for det blåtte øyet.
G) Dybde: Dybden til en diamant måles fra kulett til bord.
Polering og symmetri
Diamantens polering er synonymt med dets jevnhet. Hvis diamant ikke er korrekt polert så kan den oppfattes som mørk og dempet. Hvis forholdet mellom fasettene ikke er symmetrisk korrekte så kan det reflekterte lyset ledes til feil sted som fører til at diamanten mister luster. Symmetri og polering angis i sertifikatet som leveres med alle diamanter fra Lamastone og er utstedt av en uavhengig tredjepart. Kvaliteten på en diamants sliping deles opp i fem kategorier:- Ideal: Reflekterer nesten alt lys som kommer inn i diamanten. Omkring 3% av alle diamanter har denne kvaliteten.
- Veldig god: Ekstraordinær brillians. Omkring 15% av alle diamanter har denne kvaliteten.
- God: God brillians. Omkring 25% av alle diamanter har denne kvaliteten.
- Middels god: Redusert brillians. Omkring 35% av alle diamanter har denne kvaliteten.
- Dårlig: Brilliansen er betydelig redusert. Anbefales som regel ikke.